TKİ-HÜMAS’ı Nasıl Kullanırım ?
TAHILLARDA
EKİM ÖNCESİ veya ESNASINDA UYGULAMA:
Ekim veya dikim öncesinde dekara 4-6 litre TKİ HÜMAS son hacim 20-30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.
TOHUMA UYGULAMA:
Ekimden en az bir gece önce tohuma %1 ile %2 arasında değişen oranda (100 kg tohuma 1 ile 2 litre arasında değişen miktarda TKİ-HÜMAS tohum yüzeyine kaplanabilir.) TKİ-HÜMAS hiç sulandırmadan veya 1:1 oranında (1 kısım TKİ-HÜMAS 1 kısım su) sulandırılarak tohuma kaplanır. Kuru ve sıcak havalarda TKİ-HÜMAS’ın tohuma karıştırma işlemi ekimden hemen önce yapılır. Sonra TKİ-HÜMAS uygulanan tohumlar 15-20 dakika güneşte kurutularak ekim yapılabilir.
SULAMA SUYU İLE UYGULAMA:
Yukarıda önerilen uygulamalar yapılamadığında veya ilave olarak sulama suyu ile TKİ-HÜMAS uygulaması buğday ve özelliklede mısır için önerilir. Yağmurlama sulama ile en az bir defa dekara 2-4 litre TKİ-HÜMAS sulamanın ilk 30 dakikalık kısmında verilerek devam eden sulama ile bitki yüzeyinden tamamen yıkanıp toprak içine nüfuz etmesi sağlanır. Damlama sulama ile dekara 2-4 litre veya 1 ton suya 0.1-0.5 litre TKİ-HÜMAS karıştırarak en az bir defa özellikle gelişme döneminin başında (mısır için ekimden hemen sonra veya çıkıştan 7-10 gün sonra) olmak üzere yada 2 defa gelişme döneminin başında ve püskül oluşumundan hemen önce verilmelidir.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE
EKİM ÖNCESİ veya ESNASINDA UYGULAMA:
BAKLAGİL BİTKİLERİNDE
SEBZELER/SERA BİTKİLERİNDE
Ekim veya dikim öncesinde dekara 4-12 litre TKİ-HÜMAS son hacim 20-40 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.
MEYVE AĞAÇLARINDA
TOPRAKTAN UYGULAMA:
Meyve ağaçlarına TKİ-HÜMAS her zaman uygulanabilir ancak erken ilkbaharda ağaç uyanırken veya hasat sonrası yapılan uygulama en iyisidir. TKİ-HÜMAS ağacın yaşına göre her yaş için klasik ağaçlarda 50-100 cc, yarı bodur ağaçlarda 25-50cc, tam bodur ağaçlarda 10-20 cc olarak (örneğin 5 yaşındaki klasik ağaçlara 5X50-100=250-500cc, yarı bodur ağaçlara 5x25-50=125-250cc, tam bodur ağaçlara 5X10-20=50-100cc uygulanmalı) hesaplanıp 5 katı su ile sulandırarak ağacın taç iz düşümüne verilir. Daha fazla etki için, taç izdüşümü 15-30 cm açılarak uygulama yapılır ve tekrar kapatılır. Eğer ağaçların yaşı 40’dan fazla ise ağaç başına en fazla 5 litre TKİ-HÜMAS uygulanmalıdır.
SÜS BİTKİLERİNDE
EKİM ÖNCESİ veya ESNASINDA UYGULAMA:
Ekim öncesinde dekara 4-8 litre TKİ HÜMAS son hacim 20-40 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.
ÇİMDE
EKİM ÖNCESİ veya ESNASINDA UYGULAMA:
Toprak hazırlığında dekara 4-6 litre TKİ-HÜMAS son hacim 20-30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 5-10 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.
YEM BİTKİLERİNDE
BAĞDA
TOPRAKTAN UYGULAMA:
Bağlarda TKİ-HÜMAS her zaman uygulanabilir ancak erken ilkbaharda omcalara su yürümeden veya gözler uyanmadan yaklaşık bir ay önce yapılan uygulama en iyisidir. Asma veya omca başına 25-75cc TKİ-HÜMAS 4-5 katı su ile sulandırarak omcaların dibine veya dekara 4-12 litre TKİ-HÜMAS son hacim 30-60 litre olacak şekilde sulandırılıp pülverizatörle toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.
YENİ BAĞ, MEYVE BAHÇESİ TESİSİ ve ÇAYDA
Yeni bağ ve bahçe tesisinde dikim esnasında fidan başına 25-200 cc TKİ-HÜMAS en az 5 katı sulandırarak veya can suyu ile birlikte verilmelidir. Ayrıca çıplak köklü fidanların kökleri 100 litre suya 500 cc TKİ HÜMAS konarak hazırlanan solüsyona batırılarak dikilir. Bu uygulama topraktan veya sulama suyu ile TKİ-HÜMAS uygulaması yapılıp yapılmamasına bakılmaksızın yapılabilir. Çay bitkisine TKİ-HÜMAS her zaman uygulanabilir ancak sürgün hasatlarından 1-1.5 ay önce yapılan uygulamalar en iyisidir. Dekara 4-8 litre TKİ HÜMAS son hacim 20-40 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülerek veya çay bitkisi sıralarının iki tarafına dökülerek uygulanabilir.
KULLANIM ŞEKİLLERİ